Ново проучване установи, че добавките с витамин D не са полезни за

...
Ново проучване установи, че добавките с витамин D не са полезни за
Коментари Харесай

Проучване: Витамин D не предотвратява заболявания при повечето хора

Ново изследване откри, че добавките с витамин D не са потребни за всички, само че добавките могат да бъдат потребни за хората с висок риск от рухване и фрактури. Според ново изследване, оповестено в сряда в British Medical Journal, добавките с витамин D не оказват помощ за попречване на болести при множеството хора.
През мрачните зимни месеци на къси дни и облачно небе доста хора може да потърсят изгодите от слънчевата светлина под формата на флакони и да посегнат към добавките на витамин D. Произвеждан по натурален път от кожата при излагане на слънчева светлина, този витамин е нужен за поддържане на здрави кости, зъби и мускули и за попречване на тяхната трошливост и риск от фрактури.
Но обзор на данните от клинични проучвания за въздействието на добавките откри, че опитите за набиране на витамин D посредством добавки не са толкоз потребни.
" Стигаме до заключението, че актуалните доказателства не поддържат потреблението на добавки с витамин D за попречване на болести ", споделя в изказване Марк Боланд, доцент по медицина в Университета в Окланд, Нова Зеландия. Боланд е началник на проучването дружно с Алисън Авенел, клинична катедра по проучвания в региона на здравните науки в Университета в Абърдийн.
Според екипа клиничните изпитвания не са съумели да покажат, че добавките понижават риска, който съставляват паданията и фрактурите за костите и мускулите. Но те признават, че тя може да бъде потребна за хора, които са изложени на висок риск, като да вземем за пример тези в старешки домове и живеещите в страни с по-малко слънчева светлина.
През пролетта и лятото в отдалечените региони на Северното и Южното полукълбо, като северните елементи на Съединени американски щати и Нова Зеландия, хората нормално създават задоволително витамин D посредством слънчевата светлина, на която излагат кожата си и храните в диетата си. Витаминът оказва помощ на организма да усвоява калция, с цел да подтиква растежа и заздравяването на на костите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР